Afvallen met het Dash dieet

Alweer tien jaar geleden maakte de wereld kennis met het Dash dieet, niet te verwarren met het afwasmiddel. Dash heeft namelijk een totaal andere betekenis, het gaat om het zogenaamde Dietary Approaches to Stop Hypertension.

De Amerikaanse overheid gaf enkele hoog aangeschreven artsen de opdracht om een nieuw dieet te ontwikkelen. Een groot gedeelte van de Amerikaanse bevolking had toen der tijd erg veel last van een te hoge bloeddruk en automatisch dus ook hartziektes en vaatziekten. Natuurlijk heeft dit het probleem niet in één klap opgelost, maar het heeft wel veel mensen enorm geholpen.

De artsen kwam met het Dash dieet op de proppen en binnen no-time was dit dieet een doorslaand succes in het land. Ondanks het feit dat dit dieet niet de nadruk legt op het verliezen van vele kilo’s, maar op het verlagen van een te hoge bloeddruk. Vanzelfsprekend heeft dit dieet ook een positief effect op het lichaamsgewicht. Ben jij op zoek naar een dieet dat wel de nadruk legt op afvallen, dan is het Paleo dieet misschien wel iets voor jou!

Hoe werkt het Dash dieet?

Het Dash dieet kent één doel, het verlagen van de bloeddruk. Dit gebeurd door het verminderen van de hoeveelheid zout. Dat is natuurlijk vanzelfsprekend, minder zout en de bloeddruk zal dalen. Wanneer een mens veel zout binnenkrijgt, dan zal er ook veel vocht worden opgenomen. En laat het vocht nou effect hebben op de bloeddruk.
We moeten wel eerlijk zijn, deze regel geldt niet voor elk persoon. Minder zout is voor de meeste mensen al de juiste stap, maar voor andere is het niet genoeg. Het Dash dieet legt daarom ook de nadruk op het eten van de juiste hoeveelheid groentes en fruit. Hierin zit namelijk kalium en dat stofje zal het effect van het zout afremmen.
Daarnaast zal het Dash dieet ook ervoor zorgen dat het cholesterol in balans zal blijven. Hiervoor hoeft helemaal niks extra’s gedaan te worden, dat gebeurd namelijk automatisch. Tenminste, als het Dash dieet nadrukkelijk gevolgd zal worden.
Het cholesterolgehalte verbeterd wanneer er gezonde voedingsmiddelen worden ingenomen. De ongezonde vetten zullen worden ingeruild voor gezonde vetten.

Verantwoord en makkelijk

Eigenlijk gaat het om een zeer gemakkelijk en verantwoord dieet. Als jij de recepten goed navolgt, dan zal je leefstijl verbeteren. De voedingsmiddelen die gebruikt worden in de gerechten zijn goed voor het cholesterol en zullen de bloeddruk omlaag helpen gaan. Bij het Dash dieet hoeft er niet minder gegeten te worden, hoeft er niet uren lang gezwoegd te worden in de sportschool en komen er geen gekke shakes voor.
De gezonde producten en het juiste voedingspatroon doen het werk voor jou. Je zult niet langer meer in aanraking komen met snelle koolhydraten en dat heeft een uitermate goed effect op het lichaam. Het dieet moedigt wel aan om voldoende graanproducten en melkproducten te eten en te drinken. Volgens de artsen heeft ook dat een positief effect op de bloeddruk en verminderd het de kans op hart en vaatziekten.

 

One Comment

  1. Hubert Cornelissen

    Het is wetenschappelijk bewezen dat het eten van veel zout schadelijk is voor de gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat bloeddruk en cholesterol toenemen en de hartfunctie vermindert. Zout is levensgevaarlijk. Het is aan voeding toegevoegd om het op smaak te maken, maar ook omdat het door de algehele commercie mogelijk maakt om voeding langer te bewaren. Wat betekent dat precies? Dat betekent dat voeding getransporteerd kan worden over de hele wereld, zonder dat het bederft (wat ook een foute aanname is, want alles wat langere tijd meegaat “bederft”) en het dus onder goede omstandigheden verkocht kan worden in de supermarkt. Dat we hiermee onze eigen gezondheid om zeep helpen, doet er kennelijk niet doe.
    Het Dash dieet zou veel meer aandacht moeten krijgen dan het nu krijgt. Het is voor mij de vraag waarom organisaties als Voedingscentrum er nog niets over vertellen en het niet aanbevelen. Voeding van vandaag de dag is niet meer bedoeld om je hongergevoel af te laten nemen of om je gezonder te maken, voeding is – net als heel veel andere zaken – een industrie geworden. Het doel is geld verdienen. Desnoods ten koste van anderen. En dat is schandalig.

  Comments are closed.