Afvallen met een crash dieet

Als je het aan 100 mensen vraagt, zullen minstens 90 van hen zeggen dat ze zoeken naar een snelle manier van afvallen.

Maar is snel ook altijd goed?

Wie een snel dieet zoekt, komt vaak uit bij een crash dieet. Een crash dieet is een zeer ongezonde vorm van afvallen. In dit artikel bespreken we de nadelen van het crash dieet.

 

Voorbeelden van crash diëten

De term crash dieet is een verzamelnaam voor allerlei diëten die de volgende richtlijnen gemeen hebben:

  • Je kan er snel mee afvallen
  • Je verliest er tot wel 5 kilo per week mee
  • Je hoeft er niet voor te bewegen
  • Je moet er veel eten voor laten staan

Er zijn diverse crash diëten in de omloop. Vaak vind je ze op het internet of via social media. Veelal gaan ze ook van hand tot hand op elkaar over. Bekende voordelen van het crash dieet vind je hieronder.

 

Militair dieet

Het militair dieet wordt ook wel 3 dagen dieet genoemd. Gedurende 3 dagen eet je bijzonder weinig. Je krijgt nauwelijks voedingsstoffen binnen, wat erin resulteert dat je heel snel gewicht verliest. Na de 3 dagen mag je 4 dagen “normaal” eten.

Nadeel: Dit is erg ongezond. Je kan op deze manier veel gewicht verliezen, maar je lichaam zal toch op zoek moeten naar energie en je aanzetten om op die overige 4 dagen meer te gaan eten. Het keert zich dus tegen je.

 

Ziekenhuisdieet

De hoeveelheid calorieën die je als man (2.500) of vrouw (2.000) per dag mag worden gehalveerd in een ziekenhuisdieet. Je eet dus maar 1.250 of 1.000 calorieën. En dat is te weinig.

Nadeel: Je merkt dat je rusteloos wordt, je energie uit je wegvloeit en je eigenlijk niet lekker meer in je vel zit. Het ziekenhuisdieet kan ook tot psychische klachten leiden, omdat je er erg ongelukkig van wordt als je het te lang volgt.

 

10 dagen dieet

Zoals de naam al doet vermoeden eet je gedurende 10 dagen zeer laag in calorieën. Je eet soms nog geen 1.000 calorieën per dag, maar wel voeding die je een gevuld gevoel geeft. Het resultaat is dat je veel gewicht verliest.

Nadeel: 1.000 calorieën per dag is gewoonweg te weinig om normaal te kunnen functioneren. Mensen die ziek zijn eten misschien 1.000 calorieën per dag, maar voor iemand die af wil vallen en dus energie nodig heeft, zal dit niet gaan werken.

 

Algemene nadelen

Er zijn veel algemene nadelen te noemen aan crash diëten. Zo lijkt het misschien alsof je gewicht verliest, maar in feite verlies je spieren en vocht. Dat weegt veel en merk je dus op de weegschaal. Er verdwijnt lang niet zoveel vet als je had gehoopt.

Een crash dieet is een enorme aanslag op je lichaam. Mensen die gezond leven en misschien net iets te zwaar zijn, verknoeien hun hele lijf met een crash dieet. Spiermassa wordt aangetast, je vocht raakt uit balans en je lichaam moet ineens heel hard werken met veel minder energie.

Ongezonde situatie dus.

Een crash dieet kan tot snel resultaat op de weegschaal leiden, maar blijvend en gezond is het dus zeker niet.