De Glycemische Index

De Glycemische Index

De glycemische index werd in 1981 uitgevonden door Dr. David Jenkins. Dit is een begrip dat uiterlijk beoordeelt  de voedingsmiddelen op basis van hun effect op het bloedsuikerniveau. Waarbij snel verteerde enkelvoudige koolhydraten een snelle toename veroorzaakten  en langzaam verteerde koolhydraten zoals hele granen en vezels een langzamere toename veroorzaakten.

De Glycemische Index wordt ook wel het GI genoemd. Met andere woorden kunnen we zeggen dat het Glycemische index een soort maat is voor het effect van koolhydraten op de bloedglucose spiegel.

De koolhydraten die snel worden afgebroken in de spijsvertering en tegelijkertijd snel hun glucose afgeven in de bloedsomloop hebben een hoge glycemische index.

Maar koolhydraten die Langzaam worden afgebroken in de spijsvertering en hun glucose geleidelijk afgeven aan het bloed hebben een lage glycemische index.

De glycemische index zou volgens wetenschappers een positievere werking hebben op diabetes. Zo worden  de diabetes patiënten vaak voorgeschreven om producten te gaan gebruiken met een lage glycemische index.

Verder is het mogelijk dat producten met een hoge Glycemische Index insuline gevoeligheid naarmate verminderen en daardoor is de kans groter om diabetes type 2 te kunnen krijgen.

Er is een mogelijk verband tussen het gebruik van producten met een hoge Glycemische index en een verhoogde kans op hart en vaat ziekten

In Nederland wordt de Glycemische Index weinig in gebruik genomen omdat werkelijk het effect van een product of maaltijd op glucosespiegel aan de hand van de Glycemische index nauwelijks te voorspellen is.

Hieronder Is er een voorbeeld van een Glycemische Index Lijst:

Koolhydraten met een hoge Glycemische Index zitten onder andere in: 

  • Witte rijst
  • Wit Brood
  • Patat
  • Aardappel puree
  • Limonade
  • Druivensuiker
  • suikerhoudende frisdranken
  • Cornflakes
  • honing

Koolhydraten met een lage Glycemische Index zitten onder andere in:

  • Kiwi
  • Pasta
  • Groenen alle soorten.
  • meergranenbrood
  • roggebrood
  • Melk
  • Appels
  • Banaan
  • Volkoren spaghetti
  • Boekweit grutten
  • Karnemelk