Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten kun je zien als een brandstof leverancier die ons iedere dag van de benodigde energie verzorgt. Ieder lichaam die functioneert heeft brandstof nodig en die brandstof kunnen koolhydraten juist zo perfect leveren. Koolhydraten is een soort verzamelnaam voor zetmeel en voor suikers. Zo kun je de suikers onderverdelen in 3 groepen: Lactose (melksuiker), Fructose(vruchtensuikers), sacharose (puur suikers). Door deze koolhydraten ontstaat naarmate glucose. Glucose dient als brandstof voor het lichaam en maakt insuline aan voor het alvlees klier.(de Pancreas). Glucose is het brandstof wat men nodig heeft om te lopen en om de denken om als voorbeeld te geven. Glucose wordt meestal ook bloedsuikers genoemd.

Koolhydraten worden in eerste instantie in ons lichaam verbruikt als een energie bron. Zo worden die opgeslagen als glycogeen. Hiervoor is weer meer energie nodig om de basale stofwisseling te verhogen. Zo worden de over gebleven koolhydraten opgeslagen worden als vet in ons lichaam.

Als er te veel aan calorieën zit door het eten van veel koolhydraten, zal het lichaam het vet op gaan slaan in de vorm van vetweefsel.

Krijg je in één keer te veel calorieën van  koolhydraten binnen, dan zal het overschot opgeslagen worden als vet. Koolhydraten die snel worden verteerd (enkelvoudige suikers of enkelvoudige koolhydraten)  zullen eerder als vet opgeslagen worden omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te gaan verbranden. Voedingswaren die enkelvoudige suikers bevatten zijn o.a. fruit, vruchtensappen, snoep, cake, koek, cola, Fanta en Sprite. Je moet zulk soort  enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moeten vermijden.